Nu ska inte heller mjölkkor få beta!

Sitter och faktasöker till exjobbet jag håller på att skriva (välfärdsproblem i stora mjölkkobesättningar) och hittade då en motion om betestillgång gällande våra mjölkkor.
 
Men först lite bakgrundsfakta:
På grund av att mjölkbönderna idag skaffar fler och fler djur kommer mycket ändras för våra mjölkkor. De kommer få leva i stora besättningar med ett högre smittryck och den dagliga tillsynen kommer troligen bli sämre. Detta kan leda till att sjukdomar upptäcks i ett senare stadie vilket kan göra de mer svårbehandlade. Jag kan bara gissa att detta kommer innebära mer lidande för det enskilda djuret. Kontakten med människor kommer bli lidande, vilket i sig för stunden kanske inte bidrar till sämre välfärd men jag vill att vi ska tänka snäppet längre. När kon är uttjänt (en svensk ko lever i snitt i fem år) ska den slaktas. Under transport och på slakteriet hanteras djuret av människor. Detta kan leda till stress och oro för ett djur som inte är van vid människor. Jag skulle kunna skriva massor om vad själva transporten till slakteriet innebär för djuret, men det är ett helt eget inlägg och för att inte fastna i den frågan lämnar jag den nu.

Jo vad sa motionen? Jo, att vår svenska djurskyddslag som säger att mjölkkor ska ha tillgång till bete under sommarhalvåret ska förkastas. Betestvånget ska tas bort på grund av att det blir svårt att organisera detta med dagens moderna mjölkningssystem. I motionen gick att läsa att vi i Sverige hade djurhållning i toppklass, men detta tycker jag är ett stort steg bakåt. De motiverade även förslaget genom att påstå att kor som hade tillgång till bete ändå inte utnyttjade det när t.ex.  vädret var dåligt. Men handlar det inte om att i alla fall ge individen ett val, ett val att få se lite mer av världen? Vilken aktivering för ett djur som mestadels av året bara ser betong, stålrör och artfränder. Solljuset har ju många positiva effekter på oss däggdjur. Vi får nyttiga A och D vitaminer av ljuset, och visst gör det skillnad för humöret? Idag har många av sveriges största gårdar dispans gällande betestvånget för att de inte kan uppfylla lagen. Jag hoppas innerligt att denna motion rivs sönder och glöms bort, vi får inte kompromissa gällande djurens välfärd!

Att neka de djur som vi själva domesticerat något så basalt som solljus är förresten precis vad vi gör med andra djurtyper.T.ex. får värphöns bara solljus under vissa inställda solprogram för att deras äggproduktion inte ska påverkas. Men det är också ett helt annat inlägg.......

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0